Kundvagn

 x 
Kundvagnen är tom


Vätskebalansen är en viktig komponent både vad det gäller atletisk och mental prestationsförmåga.

Att motverka begränsningar

 

Mentalt

Alla har vi, även om vi är elitidrottare eller en någon som bara försöker jogga ett par kilometer varje vecka, samma begränsningar. Trötthet, mjölksyra och syreupptagning.
Mental och fysisk prestation bryts ned med så mycket som 10 % med bara en 2% minskning av vätskebalansen.
Mentalt, förlorar vi fokus, korttidsminne och förmågan att koncentrera om vi är det minsta törstig. Alla kritiska anslutningar och elektriska impulser som driver vår hjärna sker i vatten. Så när vattnet försvinner, rullar en mental dimma in.

Fysiskt

Processen som vår kropp använder för att omvandla näringsämnen till energi utgörs genom cellulära kraftverk som kallas mitokondrier, det finns det cirka 2500 av dem per cell. När motionsprestationen ökar, så ökar antalet mitokondrier. Detta resulterar i vår förmåga att orka längre och prestera mer över tiden.

Denna process att skapa energi resulterar också i syraavfall. Det känner vi av på morgonen om vi tagit i lite extra på träningen dagen före, eller så känner vi det i slutet av träningen när tröttheten sätter in. Trötthet uppstår när syror ansamlas i musklerna, det  begränsar hur väl syre används, som till sist orsakar att ”kraftverken” i kroppen börjar stänga ner. De behöver syre för förbränning av bränslet.
2-3 liter vatten behöver kroppen dagligen bara för att täcka upp sitt grundläggande behov. Tränar vi eller är stressad och uttorkad måste vi tillsätta ytterligare vätskemängd.

 

Träning och naturligt alkaliskt vatten


Så hur hjälper då alkaliskt vatten att prestera bättre i vår träning? På flera sätt:

Först det första har det en fantastisk vätskebalanserade förmåga som slår även i de mest marknadsförda sportdrycker. Att ha korrekt vätskebalans hjälper till med återhämtning. Det är också viktigt för långvariga fysiska aktiviteter. Alkaliskt vatten är lätt att dricka, sväller inte upp kroppen och absorberas snabbt. Du kan känna en skillnad direkt.

För det andra, det är också alkaliskt. Rikt på mineraler som snabbt kan motverka den syra som byggs upp som uppstår under och efter ett hårt träningspass. Mindre syra innebär en längre bibehållen prestanda, mindre stelhet och en snabbare återhämtning. Ju mer alkaliskt kroppssystemet är, desto mer syre kan den hantera. Genom att förbättra den övergripande pH-nivån i vår kropp, kan vi öka inte bara hur väl vi utnyttjar syre, men hur mycket syre som vi har i vår kropp.


Mineraler är också ofta kallade elektrolyter. Om du någonsin sett en reklam för kommersiell sportdryck, vet du hur viktiga de är. De ger den rätta sammansättningen för alla mentala processer och är avgörande för att bibehålla rätt cellulär vätskebalans. Vatten utan mineraler är som en sallad utan grönsaker.

Slutligen är motion en oxidationsprocess. Under vila blir 3 % av allt syre vi andas en fri radikal som forskning har visat bryter ner kroppen. Under kraftig fysisk aktivitet, kan siffran bli så hög som 20 %. Ju mer vi andas, desto mer fria radikaler får vi att hantera. Vilket innebär att vi måste öka mängden antioxidanter vi konsumerar för att balansera skadan. Naturligt alkaliskt vatten innehåller mängder av antioxidanter och kan neutralisera överskottet av dessa fria radikaler. Gå till artikel 4 [ Skydda hälsan naturligt ]